top of page

Renovera som om det vore en veteranbil

Att tänka ödehusräddning, är i många delar att tänka annorlunda mot normal husrenovering. Låt mig göra en liknelse så kanske det blir lättare att se skillnaden.


Låt säga att du hittar en gammal T-Ford från 1923 i skogen och vill renovera den. Då är det ju självklart att du inte kan gå och köpa delar på närmaste bildelsaffär. För de delar du behöver finns inte. Och börjar du gå dit, måste du byta ut hela bilen. Och det kostar skjortan.


Samma sak är med ödehusen, se dem som en veteranbil, alltså ett veteranhus. Och ett veteranhus ska renoveras med, just det - veteranhusdelar! Och lyckligtvis, till skillnad från T-Forden så finns det gott om veteranhusdelar, och de behöver inte kosta skjortan. Ibland får man dem till och med gratis där de ligger och samlar damm. Men att restaurera ödehus kanske inte i första läget handlar om att göra huset vackert utan att göra det funktionellt, med tak, fönster och dörrar som fungerar som de ska. Först efter att man har fått de praktiska funktionerna kanske man kan tänka på att göra huset vacker. Men i dagens klimat- och miljösamhälle kanske det snart är ett lyxigt överflöd att renovera med nya material. Kanske kan man se vilka kvaliteter som redan finns? Som att ta fram en gammal målning och restaurera istället för att tapetsera nytt?

För handen på hjärtat så översållas vi av reklam att köpa, köpa och köpa. Att ta hand om ett gammalt hus måste ske på husets villkor. Så bästa rådet är att känna in huset, ta vara på de kvaliteter och den charm huset har. För handen på hjärtat, var det inte just den charmen som gjorde att du föll för huset?
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page