Efter Ronnebyavsnittet är det säkert många som undrar hur man kan bedöma om ett hus är räddningsbart eller inte?
Det beror helt på betraktaren och vad denne ser för värden. Några saker kan man dock utgå från i bedömningen:
- Läget och omgivningen ändrar man inte på, inte husets läge i landskapet heller.
- Är byggmaterialen sådana att man får svårt att underhålla dem, blir det också svårt att motivera. Det finns ju material som är giftiga eller som inte går att ersätta utan stora saneringskostnader.
- Kvaliteten som huset är byggt med påverkar också.
Om det som i Henriks fall är ett plankhus som består av två tunna plankor utan isolering och oisolerade golv blir kanske arbetet för stort och prislappen för dyr för att kunna vara en åretruntbostad.
Handen på hjärtat är inte alla hus värda att bevara. Många hus är byggda för att stå en viss tid. 1900-talets hus är inte byggda med lika gedigna material som tidigare generationer, och där det är svårare att byta ut bärande delar.
Men. Allt går för den som vill, orkar och har råd. Och har visionerna. Det finns inga rätt eller fel, det är upp till den enskilde att bedöma vad som är räddningsbart. Och nog inspirerar kanske de projekt mest där allt verkade dödsdömt. Som boxaren som blir nedslagen och verkar uträknad men reser sig i sista stund och vänder allt. Henriks hus var ingen Landsbygdsdröm men kan vara dröm för någon annan.
/ Robert i Landsbygdsdröm
Commentaires