top of page

5 000 välutbildade unga söker ödehus – Småland populäraste landskapetPressrelease 2021 04 16 Trenden att flytta till landet växer sig starkare för varje dag och det är unga i storstäderna, mellan 24-36 år, med universitetsutbildning och attraktiva kompetenser som är den största gruppen.


Hos företaget Landsbygdsdröm som jobbar för att återbefolka tomma hus och locka fler till landet, märks det dagligen.

– Anmälningarna till vår databas ökar för varje vecka, säger Robert Danielsson, byggnadsvårdare som engagerat sig i ödehusen sedan 2013 och är en av tre bakom Landsbygdsdröm.


– Det man söker är ett hus med lite mark, gärna en ekonomibyggnad och med närhet till vatten. Det allt mer digitala arbetslivet gör det möjligt för fler att flytta lite längre bort. Det syns en värdeökning på fastigheter över på landet och ödehus har plötsligt blivit något med värde istället för något fult, säger Jennifer Erlandsson, journalist och kompanjon med Robert.


Småland toppar listan med råge, sedan kommer Dalsland, Halland, Uppland och Skåne.

Men även de nordliga länen får allt större intresse.


Coronapandemin kan ses som ännu en orsak till att fler nu vill lämna städerna. I Landsbygdsdröms databas är längtan efter ett naturligt avstånd, en lugnare livsstil men också möjligheten att jobba hemifrån som gör drömmen om landet möjlig för fler.


– Det stora problemet är istället nu att få fler ödehusägare att släppa sina hus istället för att låta dem stå, säger Robert Danielsson.


Det finns ingen statistik på hur många ödehus som finns i landet, men enligt SCB troligen uppemot 200 000. Samtidigt är facebookgruppen Jag räddade ett ödehus! ständigt ökande och idag nästan 30 000 medlemmar.


– Ökande invånarantal är det som möjliggör en bättre service på landsbygden och gör att företag inom alla branscher kan växa när kompetensen ökar även på mindre orter. Det är en oerhört positiv spiral som vi hoppas är här för att stanna, fortsätter Jennifer Erlandsson.


För mer information, kontakta Robert Danielsson på telefon 072 326 44 20 eller Jennifer Erlandsson på 070 914 87 14.

Comments


bottom of page